International Meeting 2024

Op 27 en 28 september is de International meeting 2024 (IM) van de New Forest Pony Stamboeken gehouden. Deze was in Bordeaux en werd georganiseerd door het Franse stamboek. Aanwezig waren delegaties van het moederstamboek in het VK en van de zusterstamboeken in Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België, USA/Canada, Frankrijk en Nederland. Namens het NNFPS waren de secretaris van het bestuur en de voorzitter van de fokraad afgevaardigd.

De ontvangst was op donderdagavond 26 september met een welkom en buffet. De sfeer was daar direct heel levendig.
De hele vrijdag was de vergadering. We startten met uitgebreid stil te staan bij de status van ieder stamboek (aantallen pony’s, leden, opvallende zaken). Voornaamste onderwerp van gesprek daarna was het myotonie beleid en hoe hier mee verder te gaan. Als vergaderstuk had het NNFPS van tevoren al een voorstel ingediend om een werkgroep op te richten met leden van alle NF-stamboeken. Doel van deze werkgroep is om de kennis over erfelijke aandoeningen bij pony’s te vergroten en voor de volgende IM in 2026 algemeen beleid op te stellen hoe om te gaan met erfelijke aandoeningen. Het voorstel werd met instemming begroet en algemeen aanvaard, met de aanvulling dat er een onafhankelijk voorzitter voor moet worden gezocht.

Na afloop van de vergadering was er ontspanning in de vorm van een bezoek aan het wijnmuseum.
De hele zaterdag is besteed aan excursies. Met alle afgevaardigden plus leden van het Franse stamboek hebben we twee fokkerijen en een natuurgebied bezocht. Het Franse land is wijds en we hebben heel wat km’s met de bus gemaakt. Halverwege de middag werden we onthaald op een uitgebreide Franse lunch.
Al met al was het bijzonder nuttig om hier namens het NNFPS bij aanwezig te zijn. We hebben kennis kunnen maken met de nieuwe voorzitter van ons moederstamboek en de contacten met moeder- en zusterstamboeken aangehaald. We hebben zinvolle gesprekken gevoerd. De werkgroep moet nog van start gaan, maar ook daardoor blijven we “on speaking terms” met elkaar over zaken die onze New Forest Pony fokkerij raken.